ЧИ ВІДБУДЕТЬСЯ ВІДЛОВ ТА ВБИВСТВО ТВАРИН В сел.Буди?

ЧИ ВІДБУДЕТЬСЯ ВІДЛОВ ТА ВБИВСТВО ТВАРИН В сел.Буди?

Сообщение Марина+ » 30 янв 2018, 15:28

До нашої організації в грудні 2017 року звернулися активісти сел.Буди і попрохали допомогти їм все ж таки переконати селищного голову гуманно вирішувати питання безпритульних тварин.

Історія почалася ще в 2015 році viewtopic.php?f=37&t=11488&p=75162&hilit=буди#p75162

Відлов та вбивство собак в селищі Буди відбувається вже протягом багатьох років. І з початку роботи КП "Центр поводження з тваринами" Будянський селищний голова заключає договір з КП "ЦПТ".

Ми надавали свої пропозиції до Будянської селищної ради з приводу вирішення питань гуманними методами, виступали на сесії, але у відповідь чули лише вигуки секретаря Будянської селищної ради Василя: "Вбивали і будемо вбивати!"

12.12.2017 року подали Вимогу до голови Будянської селищної ради щодо розірвання договору цієї селищної ради з ФОП Панєвіною В.О., яке здійснювало відлов безпритульних тварин в Будах та відвозило на умертвіння до КП "ЦПТ"
а також подали інформаційний запит щодо кількості заяв про покуси та фінансування відлову.

13.12.2017 року члени Правління ГО "Ліга допомоги тваринам" І.Подвойська та М.Суркова відвідали з робочим візитом Мереф'янську міську раду, зустрілися з підрядчиком, який виконує ремонт будівлі для Пункту стерилізації тварин в м.Мерефа.
А також провели робочу зустріч з головою Будянської селищної ради Біліченко Всеволодом Володимировичем та обговорили ймовірність співпраці щодо вирішення питань регулювання чисельності безпритульних тварин в сел.Буди гуманним методом - стерилізації та співпраці Будянської селищної ради з Мереф'янською ОТГ з даного приводу.

16 січня 2018 року з Будянської селищної ради отримали відповідь:

ИзображениеИзображение

30 січня 2018 року направили до Будянської селищної ради Вимогу скасувати Рішення Виконкому №337 від 22 грудня 2017 року щодо укладення договору про відлов тварин з КП "Центр поводження з тваринами"

30.01.2018р. Голові Будянської селищної ради
Біліченко Всеволоду Володимировичу


Всеволод Володимирович!
Від члена нашої громадської організації "Ліга допомоги тваринам" Валентини Олійник, що проживає в сел. Буди, ми дізналися про те, що до селищної ради почали надходити скарги на одну собаку, яка проявила агресію у відношенні перехожих.
Подібні випадки необхідно вирішувати точечно, тобто вилучати з вулиці конкретну тварину, на яку надійшла скарга в селищі.
Хочемо повідомити Вас, що собака, на яку надійшли скарги, була відловлена і вивезена з сел. Буди на охороняємий об’ект в Харківській області.
В 2017 році ми запропонували Вам нашу допомогу в вирішенні питання з безпритульними тваринами в сел.Буди гуманним способом - методом стерилізації. Ми також запропонували вам налагодити взаємодію з громадськими активістами-зоозахисниками і повідомляти їх про конфліктних тварин, на яких скаржаться люди, щоб волонтери допомогли урегулювати ситуації, пов'язані з небажаною поведінкою собак.
На жаль, Ви не прийняли в селищі гуманну "Програму регулювання чисельності тварин", а також "Правила утримання домашніх тварин" і не йдете на взаємодію з громадськими активістами, зацікавленими у вирішенні подібних інцидентів. Це говорить про Вашу незацікавленість у мирному врегулюванні конфліктів з тваринами. Складається враження, що Ви навмисне закриваєте від волонтерів факти покусів і збираєте заяви від потерпілих, щоб у вас був вагомий привід знову виділити бюджетне фінансування на відлов собак. Так в минулому році ви заднім числом перед сесією наспіх склали заяву від керівництва дитячого саду і збирали підписи батьків.
На наш подив ми дізналися, що на відлов собак у п. Буду в 2017 році з мисцевого бюджета було виділено 10 тисяч гривень. В той час як на ремонт доріг, які знаходяться в катастрофічному стані - всього 6 тисяч. Ми були присутні на сесії Будянської селищної ради, де зачитали заяви від мешканців, які переймаються тим, що автомобіль швидкої допомоги та пожежні машини не можуть рухатися по вулицях міста. І ця проблема не вирішена до сих пір! Тим більше дивує той факт, що Ви в грудні 2017 року викликали з Харкова КП “Центр поводження з тваринами”, щоб освоїти до кінця року гроші, виділені на вбивство собак, хоча скарги на них не надходили і волонтери за свої гроші стерилізували кілька тварин.
У цій ситуації пріоритетним повинно бути забезпечення безпеки для людей, які можуть залишатися без медичної та протипожежної допомоги, в той час, як волонтери можуть вирішити проблему з тваринами самостійно і практично, без бюджетного фінансування.
Аналізуючи вашу діяльність за 2017 рік, можна прийти до висновку, що Ви, на жаль, не зробили ніяких кроків по гуманному скороченню чисельності тварин в сел. Буди і запобіганню спалахів сказу.
1. Ми розробили для селища оголошення, які повідомляють власників собак про правила утримання тварин і про відповідальність за випуск домашніх собак у самовугіл, але ця інформація не була донесена до мешканців за допомогою роздачі наших оголошень, що говорить про відсутність мінімального бажання з вашої сторони урегулювати численність тварин гуманним способом.
(Домашні собаки в самовигулі візуально збільшують кількість безпритульних тварин і беруть участь у собачих "весіллях", викликаючи невдоволення і страх людей. Вони також можуть наносити покуси і переносити сказ).
2. Ми повідомили Вам про напружену епідеміологічну ситуацію зі сказом в Україні та відсутністю сироваток для людей.
Подворова вакцинація домашніх тварин від сказу явялється щорічною і обов'язковою. За відмову від вакцинації передбачено відповідальність.
За данними Держспоживслужби вакцини від сказу для тварин в 2017 році надходили в достатній кількості і вам потрібно було просто контролювати вакцинацію і наполягти, щоб Держспоживслужба виконувала свої обов'язки.
Як голова селищної ради саме Ви повинні піклуватися про безпеку своїх виборців і організувати пункт вакцинації домашніх тварин від сказу. В допомогу Вам ми також розробили і передали оголошення про вакцинацію, але в 2017 році, так само, як і в попередні роки вашого перебування на посаді міського голови сел. Буди, вакцинація не проводилася! Ви вкрай безвідповідально віднеслись до організації заходів щодо запобігання випадкам захворювань у вашому населеному пункті. В м. Мерефа зафіксовано випадок сказу лисиці, і це може нести наслідок: що в Будах також може з'явитися спалах сказу.
3. У 2017 році року з 9 собак, які були відловлені харківським КП "Центр поводження з тваринами" по договору з Будянською селищною радою, 6 виявилися домашніми та стерилізованими опікунськими. Зі здичавілих собак не впіймали ні однієї, і ті продовжили розмноження. Таким чином, бюджетні гроші були витрачені на відлов і вбивство тварин, які мають власників, а проблема вирішена не була. Ми пояснили Вам, що неефективно використовувати бюджетні гроші на боротьбу з наслідками, а необхідно впливати на джерело появи безпритульних тварин. Безпритульні тварини - це викинуті домашні або їх потомство. Люди викидають кошенят і цуценят тому, що не мають фінансової можливості стерилізувати їх. ГО "Ліга допомоги тваринам" допомагає організувати стерилізацію тварин за пільговими цінами в малих населених пунктах, але без бажання та участі міського керівництва це зробити проблематично — необхідна Ваша політична воля.
16 січня 2017 року ми отримали Рішення №337 від 22 грудня 2017 року Виконкому Будянської селищної ради щодо рекомендації депутатам Будянської селищної ради розглянути питання щодо подовження договору з комунальним підприємством “Центр поводження з тваринами”.
Але, таке Рішення є незаконним, оскільки порушує санітарні та адміністративні норми чинного законоодавства України.
А саме:
В сел.Буди не має відповідного підприємства чи ветеринарної установи, яка могла б провести відлов безпритульних тварин. А тому Будянська селищна рада не має можливості забезпечити дотримання вимог ст.15 Закону України “Про ветеринарну медицину”. Адже, звернення до підприємств чи організацій іншого населеного пункту (для відлову та ізоляції тварин), наприклад, КП “Центр поводження з тваринами” чи ФО-П Панєвіна В.О. (м.Харків), які б виїхали в сел.Буди, відловили тварин та вивезли до іншого населеного пункту (в даному випадку в Харків) для ізоляції (та знищення) прямо заборонено законодавством:
ст.15 Закону України “Про ветеринарну медицину”:
“6. Переміщення неідентифікованих тварин або тварин без відповідних ідентифікаційних, ветеринарних та інших супровідних документів забороняється.”
А отже, вивезення безпритульних собак з території сел.Буди заборонено.
Це обмеження встановлено з метою захисту населення від хвороб спільних для людей і тварин, відповідно до ч.1 ст.32 Закону України “Про ветеринарну медицину” - “1. Одержання ветеринарних документів для переміщення тварин, продукції тваринного походження, інших об'єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду здійснюється з метою охорони території України від занесення хвороб тварин з території інших держав або карантинних зон та захисту населення від хвороб, спільних для тварин і людей, а також недопущення наявності залишкових кількостей ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин у продуктах тваринного походження і кормах.”
Слід також взяти до уваги, що у випадку забезпечення відлову тварин та ізоляції на території сел.Буди — рішення щодо можливої евтаназії тварин (при виявленні підстав, передбачених ст.17 Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”) можливо буде прийняти лише після набуття права власності на цих тварин (після спливу твохмісячного терміну утримання тварини, відповідно до ст.341 ЦК України), адже у відлов можуть потрапити собаки, які належать власникам. І рішення щодо евтаназії таких тварин може приймати лише власник тварини. Відповідно до ст.341 Цивільного кодексу України ані Будянська селищна рада ані підприємство з відлову тварин не мають право розпоряджатися відловленими тваринами на протязі 2 місяців (адже саме такий срок встановлено для набуття в законному порядку права власності на знайдених/відловлених тварин), і порушення цієї норми є порушенням встановленого законом порядку, тобто самовправством.
У разі укладення договору про відлов собак в сел. Буди з харківським КП "Центр поводження з тваринами" або ФО-П Панєвіною В.О., ми змушені будемо звернутися до правоохоронних органів з заявою про самоуправство і з вимогою притягнути винних осіб до відповідальності. А також з заявою про оскарження такого рішення.
В даному випадку Ви зобов’язані повідомити Виконавчий комітет Будянської селищної ради про прийняття ними рішення, яке порушує встановлений порядок та норми чинного законодавства України, та незаконне спонукання депутатів до вчинення протиправних дій, і скасувати протизаконне рішення виконкому.
А також повідомити депутатів на сесії Будянської селищної ради про те, що Рішення Виконкому щодо рекомендації заключення договору з КП “Центр поводження з тваринами” суперечить нормам чинного законодавства України.
Як голова Будянської селищної ради Ви повинні забезпечити виконання норм чинного законодавства України під час прийняття Рішень Будянською селищною радою.
Виходячи з вищевикладеного:
ВИМАГАЄМО:
1. Скасувати Рішення №337 від 22 грудня 2017 року Виконкому Будянської селищної ради щодо рекомендації депутатам Будянської селищноїх ради розглянути питання щодо подовження договору з комунальним підприємством “Центр поводження з тваринами”.
2. Не виносити зазначене в Рішенні №337 питання на розгляд депутатів Будянської селищної ради.
3. Відповідно до Указу Президента України №68/2016 від 26.02.2016 року у співпраці з зоозахисними організаціями України та активістами селища Буди розробити комплекс ефективних заходів щодо регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами для забезпечення вирішення питань безпеки населення селища Буди.

Голова ГО "Ліга допомоги тваринам" Савченко Зоя Федорівна

Член Правління ГО “Ліга допомоги тваринам” , віце-Президент Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова
Аватара пользователя
Марина+
Лига помощи животным
Администратор
 
Сообщения: 963
Зарегистрирован: 18 мар 2015, 22:17

Вернуться в Наша деятельность

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2

cron